Bhakti Luhur probeert een leefbaar en zorgzaam thuis te creëren, waarin kinderen ondanks hun beperkingen zonder bedreiging kunnen opgroeien, volwassenen zich verder kunnen ontwikkelen, zieken liefdevol verpleegd worden en bejaarden een goede oude dag hebben.
Enkele cijfers over de zorg die Bhakti Luhur in 2014 aan arme en/of gehandicapte kinderen of volwassenen biedt:
Bhakti Luhur biedt op vele eilanden van Indonesië ondersteuning:
Java
1170 wisma’s – 766 CBR
Sumatra
69 wisma’s – 144 CBR
Kalimantan
103 wisma’s – 63 CBR
Oost Nusa Tenggara
350 wisma’s – 562 CBR
Molukken
81 wisma’s – 325 CBR
Op het ogenblik heeft Bhakti Luhur naast het hoofdcentrum in Malang nog twee grote centra op Java: in Jakarta en Surabaya. Ook hier zijn, net als in Malang, meerdere voorzieningen zoals:
– verschillende type scholen voor de kinderen;
– sociale werkplaatsen;
– scholen voor de opleiding tot sociale werker;
– medische en paramedische afdelingen zoals o.a. logopedie, fysiotherapie, ergotherapie en een klein ziekenhuis;
– behandelruimtes, waaronder snoezelruimtes.
Voor de zorg die Bhakti Luhur biedt is veel personeel nodig. Onder leiding van de Alma zorgen ongeveer 800 groepsleidsters, gediplomeerden en leerlingen voor de verzorging en opvoeding van de kinderen alsmede de begeleiding van de volwassenen en de bejaarden.
Het streven van Bhakti Luhur is steeds de gehandicapten zoveel mogelijk weerbaar te maken en klaar te maken voor een terugkeer in de samenleving. Vandaar dat zowel aandacht en zorg wordt besteed aan de diverse vormen van onderwijs en vakopleidingen.
Onontbeerlijk zijn dan ook een peuter-
Voor jongens en meisjes, die niet naar een middelbare school kunnen gaan, zijn er verschillende vakopleidingen waarin ze leren timmeren, ijzer-
Vele bewoners van Bhakti Luhur hebben intensieve verzorging en verpleging nodig. Hierin wordt voorzien door een klein eigen ziekenhuis en enkele medische en paramedische afdelingen.
De fysiotherapie helpt de lichamelijk gehandicapten bij het verbeteren van lichaamshouding, het oefenen van zitten, staan en lopen.
In nauw overleg met de afdeling fysiotherapie zorgt de ergotherapie voor aangepaste hulpmiddelen voor revalidatie, zoals rolstoelen, eetgerei en speelgoed.
Logopedie helpt bewoners met eet-
Speltherapie en snoezelen is er voor zwaar lichamelijk en verstandelijk gehandicapte kinderen.
Bhakti Luhur geeft jonge mensen, die de middelbare school af hebben, de mogelijkheid om een vierjarige opleiding tot sociale werker te volgen. In Indonesië zijn de vervolgopleidingen duur en voor vele jongeren is verder studeren dan ook meestal niet mogelijk. Het diploma is door de staat erkend en er is dan ook veel vraag naar deze werkers.
De studenten tekenen bij aanvang van de studie een contract, waarin zij beloven na hun afstuderen nog drie jaar voor Bhakti Luhur te blijven werken, tegen een normale salariëring. Zo weet Bhakti Luhur zich verzekerd van goede werkkrachten en blijft de verzorging op een hoog niveau.
C.B.R.: Community Based Revalidation
C.B.R.: gespecialiseerde veldwerkers die in afgelegen gebieden een centrum openen dat hulp biedt aan ouders met gehandicapte kinderen, met als taken:
1. behandelen van het gehandicapte kind;
2. ouders leren zelf hun gehandicapte kind goed te verzorgen;
3. vrijwilligers zoeken en opleiden om ouders bij te staan.
Bhakti Luhur is een particuliere instelling, die nagenoeg volledig is aangewezen op particuliere hulp.
De huidige politieke en economische ontwikkelingen maken de omstandigheden waaronder Bhakti Luhur moet werken extra moeilijk. Zo zijn o.a. de prijzen van alle levensbehoeften sterk gestegen.
Door uw financiële steun wordt overleven weer leven.